Tuinkasten

Tuinkasten nieuws en leveranciers

Dakterras met uitzicht

Het liefst spreken we af dat iemand voorlopig goed op het huis past, zodat we er zelf over twintig jaar kunnen terugkeren.’ Piloot Mathé Leyten (37) en Ellis van der Tak (33), actief in het hotel van haar familie, in het centrum, hebben destijds bijna twee jaar gezocht naar het ruime stadsappartement waar ze ook een groot dakterras op konden bouwen. Ze onderzochten uitgebreid de kans op toestemming voor ze toesloegen boven een winkel in het Bos en Vaartkwartier. Leyten: ‘De gemeente Haarlem is niet erg scheutig met vergunningen voor dakterrassen en stelt extreme eisen aan de degelijkheid.’ Maar hun research bleek niet voor niets geweest en hun geduld werd beloond. Ze kregen een schitterend dakterras van 54 m2, aangelegd door tuinarchitect Dick Huigens.

Wie door het dakluik stapt, wordt beloond met een prachtig uitzicht. Niet alleen de kerktorens en daken in de stad, maar ook de Kennemer- en de Waterleidingduinen zijn – in de verte en bij helder weer – te bewonderen. Leyten: ‘Dit huis voldeed aan onze eis dat we na een dagje strand thuis nog lekker buiten konden zitten, maar ook eenvoudig nog de stad in konden voor een drankje.’

Genieten van een leuke tuinkast

 

Het dakterras is het sluitstuk van een grootscheepse renovatie, die anderhalf jaar in beslag nam. Deels woonden ze toen al in het bovenhuis met vier slaapkamers (woonoppervlakte 182m2), ooit onderdeel van de gigantische dokterswoning uit 1905. Inmiddels bivakkeren ze er met twee jonge kinderen. De eerste au pair is net terug naar huis en krijgt binnenkort een opvolgster.

Van der Tak: ‘Het huis is intussen goed gevuld.’ Het stel heeft daarnaast twee balkons op de woonetage. ‘Het piepkleine aan de voorzijde is, net als de keuken, een heerlijk plekje om in de ochtendzon koffie te drinken, terwijl je de mensen gadeslaat die op pad zijn naar hun werk of school. Het is net een bewegend schilderij’, aldus Leyten. Op het terras aan de achterzijde barbecueën ze graag in de avondzon. Een flinke tuinkast herbergt zijn kite-uitrusting en zijn mountainbike. Wat bij ons thuis nog op de planning staat naast een tuinkast id het kopen van een picknickbank.